MOŽGANI

Učinkovitost in ekonomičnost naših možganov je enkratna in prav neverjetna. Lahko jih imenujemo tudi najbolj kompleksen kilogram v univerzumu.

Naši možgani so izjemno zapleten organ, tehtajo približno 1,5 kg in obsegajo nekje 100 milijard celic, 3,2 milijonov kilometrov »žic« in milijone milijard povezav, za to pa porabijo le toliko energije kot nočna lučka.

Vsaka možganska celica ima 10.000 do 100.000 stičišč z drugimi celicami. V enem mm3 možganske skorje je približno ena milijarda sinaps. Živčne celice se sprožijo enkrat do 30x v sekundi. Glede na število sproženj razlikujemo več vrst možganskih valov, ki vplivajo na stanje zavesti, počutje, delovanje in tudi zdravje. (povzeto po Starc, 2010)

“pomembno je, da so možgani usklajeni s frekvenco Narave”

Alfa valovi so naravni valovi možganov, ki so usklajeni z frekvenco Zemlje, Narave, s Shumannovo resonanco. Možgani delujejo v območju 8-13Hz, možganske celice se torej električno sprožijo 8-13x v sekundi.  Valove alfa povezujemo s številnimi ugodnimi učinki, kot so dobro počutje, dobre umske in telesne zmogljivosti, zdravje…

Intuitivni duh je sveti dar, racionalni pa zvesti sluga.Mi smo ustvarili družbo, ki slavi slugo, sveti dar pa pozablja (A. Eistein)

Veliki možgani so sestavljeni iz dveh možganskih polobel, leve in desne, povezanih z debelim živčnim kablom, znanim kot corpus calosum. Dejavnosti teh dveh polobel so popolnoma različne, ena polobla ima lahko lastne misli in občutke in lahko deluje z visoko stopnjo neodvisnosti od druge.  Obstajata dva temeljna načina razmišljanja in delovanja, ki sta povezana s možganskima poloblama. En način je predvsem verbalen in analitičen, drugi je neverbalen in intuitiven.

So ljudje sposobni le za znanstveno razmišljanje in njegovo uporabo, nesposobni pa za kakršenkoli kreativni pristop k življenjskim pojavom; po drugi strani pa so ekstremisti desne poloble, ki živijo v nerealnem svetu svojih občutij in fantazij. Dobro uravnovešeni ljudje, pa doživljajo resničnost na oba načina, razumsko in čustveno.

Bioterapija omogoča možganom, da se vrnejo v alfa stanje delovanja in pomaga pri usklajevanju delovanja obeh polobel in tako omogoči Naravno in uravnovešeno frekvenco delovanja možganov, kar pomeni zdravo in boljše delovanje tako uma kot telesa.

Comments are closed.