Mentalna higiena

Mentalna higiena

Bioterapija blaži različna bolezenska stanja in počutja ter jih odpravlja, hkrati pa je spodbuda za spremembo stališč in razmišljanja na podzavestni ravni.

Mentalna higiena – Zdravljenje

Zdravljenje ni samo odstranjevanje telesnih težav. Jasno je, da se bolan človek mora spremeniti, predvsem mora spremeniti način razmišljanja in življenja, saj je bolezen jasen dokaz, da ne misli in ne živi pravilno. Človek mora dojeti, da je zdravje v njegovih rokah in da je zanj odgovoren sam.

Povezava uma in telesa

Velik odstotek človeških bolezni je povezan z vsakdanjimi nezdravimi mislimi in spopadi, ki izhajajo iz lastnih napak. Strah, ogorčenost, škodljive navade, pomanjkanje pobude ali samozavesti so že oblike bolezni, ki zahtevajo vso pozornost.

Sodobni človek in mentalna higiena

Človek je danes onemogočen s kulturo življenja, ki ni osredotočena na kreativne aktivnosti in notranje zadovoljstvo. Način življenja, ki nam ga vsiljuje industrializirana družba, ni usklajen z vrednostmi narave, tudi z ritmom živega telesa ne, temveč z zahtevnimi stroji in materialno produktivnostjo. Človek zaradi svoje želje po moči vsakodnevno tekmuje z drugimi v doseganju materialnih ciljev. Ravno zaradi tega je njegov dan poln polomij, razočaranj in ranjenih občutkov.

“Diskrepanca, razkorak med željami in možnostmi ustvarja človeka večno nezadovoljnega in ga drži pod stalnim stresom, stres pa vpliva na veliko število bolezni.” Bolezen nastane kot rezultat razlike med tistim, kar si želimo in tistim kar nam je v življenju omogočeno. Če so naše želje nerealne, bomo vsak dan preživeli v stresu in nesrečni, ker nam ne bo uspelo uresničiti ambicij. Če pa smo zadovoljni z malim, bomo vedno naredili več. V takšnem razmišljanju leži ključ do zdravja in bolezni

Razmišljanje o sebi – mentalna higiena

Vsakodnevno bi moral posameznik nekaj časa posvetiti lastnem razmišljanju in mentalni higieni. Tako bi moral človek dnevno razmišljati o njegovih željah, delovanju, stališču do življenja, življenjskih načelih, odnosu do svojih bližnjih, prijateljev in celo do sovražnikov, pomembno pa je tudi razmisliti o spremembah, ki jih mora narediti, da bi odklonil zdravstvene težave.

(povzeto po, Domančić, 1987)

Comments are closed.